marți, 8 februarie 2011

Legatura dintre anticoncepţionale si avort

Dintotdeauna lobby-ul proavort a promovat masurile contraceptive motivand ca, odata cu cresterea utilizarii acestora, va scadea numarul de sarcini “nedorite” si odata cu ele si rata avorturilor. Un nou studiu desfasurat in Spania a dovedit exact contrariul, dovedind ca masurile contraceptive cresc de fapt numarul avorturilor.
Autorii, care au publicat concluziile studiului in numarul din luna ianuarie 2011 al jurnalului Contraceptia si citati de portalul LSN.com au efectuat sondajul pe un esantion de aproximativ 2.000 de femei din Spania cu virste cuprinse intre 15 si 49 de ani, la fiecare doi ani din 1997 pina in 2007. Au descoperit ca pe parcursul acestei perioade numarul femeilor care foloseau contraceptive a crescut de la 49,1% la 79,9%.
Totusi, in acelasi interval de timp rata avorturilor la nivel de tara a crescut la mai mult decit dublu, de la 5,52 la 1.000 de femei, la 11,49 la 1.000 de femei.
Cercetatorii care au dorit initial sa adune date despre utilizarea contraceptivelor ca masura de reducere a numarului de avorturi au fost uimiti de rezultate. Rezultatele sunt “interesante si paradoxale” au spus ei, sugerind ca rata crescuta a avortului se poate datora “utilizarii neadecvate sau inconsistente”. Cauza ar mai putea fi, dupa parerea lor, si faptul ca se raporteaza acum mai multe avorturi, inclusiv cele “clandestine” si efectuate in alte tari.
“Este nevoie de investigatii suplimentare pentru a determina factorii responsabili pentru rata crescuta a avorturilor la cerere“, este concluzia rezumatului acestui studiu.
Insa dr. Brian Clowes, Director al Centrului pentru Cercetare si Training al organizatiei americane Human Life International a sugerat ca cercetatorii nu ar fi fost sinceri in totalitate, ci ca starea de fapt este cunoscuta de multa vreme. “Oamenii acestia pretind ca nu stiu ce se petrece, dar stiu foarte bine.”
Dr. Dianne Irving, biotehniciana care lucreaza pentru Georgetown University si fosta angajata a National Institutes of Health din SUA, e convinsa ca nu este nevoie de mai multe investigatii, pentru ca “ani de studii stiintifice din toata lumea’’ au stability, deja, legatura dintre contraceptive si avort.
Militantii pro-vita aduc de multa vreme argumente pentru a sustine ca in urma utilizarii contraceptivelor activitatea sexuala creste si pentru ca protectia oferita de acestea este de multe ori ineficienta, rezulta mai multe “sarcini nedorite”. Acestea la rindul lor duc la o rata mai mare de avorturi.
“De vreme ce este… un fapt recunoscut de mult timp si documentat stiintific acela ca aproape toate asa numitele ‘contraceptive’ au o rata semnificativa de ineficienta ducind la ‘sarcini nedorite’, exista oare vreun dubiu in faptul ca avorturile la cerere sunt o necesitate publica pentru a scapa de astfel de ‘accidente’?” se intreaba dr. Irving. “Astfel, avortul a devenit ‘un contraceptiv’ prin el insusi”.
“Ideea generala este sa le furnizezi oamenilor contraceptive, pentru ca ele sa poata vinde avorturi”, a afirmat dr. Clowes.
Acesta a subliniat ca numerosi sustinatori de notorietate ai avortului au facut legatura intre contraceptive si avorturi inca din 1950. Printre acestia se numara Alfred Kinsey, Beckworth Whitehouse si Christopher Tietze.
Malcolm Potts, fost director medical al International Planned Parenthood Federation (unul din cele mai mari business-uri de avorturi si contraceptive din lume), afirma in 1979 ca “Daca oamenii vor apela la contraceptive, va fi o crestere, nu o scadere, a ratei avorturilor.”
Curtea Suprema a SUA a recunoscut legatura dintre contraceptive si rata avorturilor in momentul in care a decis, in 1992, mentinerea “dreptului” la avort (ce fusese stabilit in 1973) in procesul Planned Parenthood v. Casey. “In cateva aspecte semnificative, avortul este de aceeasi natura cu decizia de a folosi contraceptive”, au consemnat judecatorii. “De-a lungul a doua decenii de dezvoltare economica si sociala, oamenii au cladit relatii intime si au facut alegeri care le definesc viziunea asupra lor insile si a locului pe care il ocupa in societate, bazandu-se pe accesibilitatea avortului in eventualitatea ineficientei masurilor contraceptive.”
“In toata lumea, modul in care se incepe legalizarea avorturilor este prin legalizarea contraceptiei,” a afirmat Clowes. “Si, bineinteles, rata de esec este foarte mare, iar femeile incep sa caute metode ilegale de avort… Apoi aceiasi oameni care impulsioneaza folosirea contraceptivelor spun ca acum trebuie sa legalizeze avortul. Este un sistem foarte efficient, care functioneaza de fiecare data.”
Dr. Irving a subliniat ca cele mai multe “contraceptive” citate de autorii studiului actioneaza si ca avortive. Daca actiunea contraceptiva a pastilei sau a dispozitivului intrauterin nu este eficienta, medicamentul sau dispozitivul actioneaza “ucigind embrionul in stadiul incipient de dezvoltare, in prima saptamina de viata, in timp ce acesta se afla inca in trompa uterina a femeii.”
Avorturile astfel rezultate nu sunt contabilizate in statisticile medicale, ceea ce inseamna ca de fapt rata avorturilor ar fi chiar mai mare decit cea raportata in studiu.
Autorii au descoperit ca cel mai folosit contraceptiv este prezervativul; utilizarea lui a crescut de la 21% la 38,8%. Urmeaza anticonceptionalele orale a caror utilizare a crescut de la 14,2% la 20,3%. Sterilizarea si folosirea dispozitivelor intrauterine a scazut, fiind folosite de mai putin de cinci procente dintre femei in 2007.
Autorii au pus metodele de planning familial natural (o metoda acceptata de Biserica Romano-Catolic, n. red.) la un loc cu contraceptia. Utilizatorii acesteia au scazut de la 0,9% la 0,5% in timpul perioadei de studiu.
Vezi aici lucrarea “Contraceptia” de dr. Brian Clowes in limba romana.

(articol preluat de pe www.culturavietii.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu