joi, 9 iunie 2011

Despre adolescenţă şi conflictul între generaţii


Conflictul intre generatii a existat dintotdeauna, dar parca nicicand nu a atins cote atat de inalte precum in zilele noastre. Sa fie oare de vina societatea care este intr-o continua transformare, sa fie conceptiile parintilor sau ale adolescentilor? Cert este ca asistam la o ruptura intre generatii care afecteaza relatia de familie. Auzim cazuri in care adolescentii, din cauza lipsei de comunicare cu familia recurg la gesturi inexplicabile. Sa fie aceasta o situatie fara iesire? 
Adolescenta este definita ca fiind acea perioada de tranzitie psihologica, biologica si sociala de la pubertate la maturitate si reprezinta una dintre cele mai provocatoare, intense si decisive perioade ale vietii unei persoane. Apar diferite probleme si manifestari, mai ales in relatia cu parintii si pentru a putea face fata acestora trebuie stabilite cateva reguli pentru adolescenti. Adolescentul se afla acum in plin proces de constientizare a identitatii si a personalitatii sale si odata cu aceasta constientizare apar si o serie de probleme si manifestari. Problemele cu care se confrunta adolescentul sunt legate atat de familie cat si de societate, in relatia cu prietenii, cu colegii de scoala sau chiar cu profesorii.

Una din cele mai intalnite probleme in perioada de adolescenta este incercarea de a se identifica cu adultii: dorinta de a fuma, de a bea, de a conduce automobile, de a avea relatii sexuale. Problemele adolescentei intervin odata cu aparitia acelor manifestari variate precum: tristete, bucurie, efuziune, anxietate, mutism, agresivitate, gelozie, invidie, manie, nesiguranta etc. Adolescenta este nu numai o varsta a dramei, ci si a marilor elanuri sau a integrarii sociale. Acum se consolideaza structura gandirii logice si formale, a capacitatii de interpretare si evaluare, a spiritului critic si autocritic. Pe langa problemele si manifestarile uzuale, apare si gustul pentru rationament si atitudinea critica pentru valori. Adolescentul se rupe de autoritatea familiei si incearca sa se integreze intr-un grup care ii seamana

Drogurile, prostitutia, avorturile, delincventa juvenila, abandonul scolar sunt rezultatele firesti ale societatii secularizate in care traim. Peste tot in mass media apar informatii despre aceste crude realitati ale vietii si aparent cel mai greu lucru este sa fii parinte. Sentimente de teama, frica, neliniste iti inunda sufletul si incerci sa faci tot posibilul ca sa-ti protejezi copilul. Nu stim exact cat de constienti sunt adolescentii de pericolul care ii pandeste, insa parintii, vazand toate aceastea devin foarte protectori, stricti si chiar severi cu copiii lor. Tentatia e mare, libertatea la fel, si tinerii, derutati si lipsiti de repere, cad cu usurinta in capcanele acestui mediu. Conflictul intre generatii este rezultatul unor conceptii si pareri diferite. Unii considera ca el izvoreste din experienta parintilor in opozitie cu lipsa de experienta a adolescentilor. Sa fie oare vorba doar de asa ceva? Psihologii sustin ca aceste diferente de opinie au la baza lipsa de comunicare in familie si uneori neincrederea in propriul copil.
Lipsa de comuniune in familie in speta lipsa comunicarii a dus la fenomene noi: in ultima perioadă, adolescenţii preferă pentru a comunica mai mult tastarea de mesaje, discuţiile telefonice sau prin intermediul diverselor reţele de socializare; adolescentii pierd o gramada de timp socializand pe internet, prin intermediul site-urilor gen Facebook, Hi5, MySpace sau a programelor ca Messenger. Studii recente arata ca exista insa si o parte plina a paharului: adolescentii deprind abilitati care ii ajuta sa se descurce in ritmul lumii de astazi. Studiul desfasurat si-a concentrat mai mult atentia asupra avantajelor pe care le au tinerii care folosesc conturile de socializare, nu care sunt insa si efectele abuzului de aceste mijloace de comunicare. Este o certitudine ca mijloacele noi de comunicare dau buzna in viata noastra, insa mass-media sustin ca parintii nu ar trebui sa fie prea ingrijorati. Asa sa fie? 
In opinia acestora, majoritatea adolescentilor prefera sa socializeze pe internet, facandu-si noi prieteni sau schimband mesaje cu cei pe care ii au deja la lista de contacte. 
Studiul a avut in vizor mai mult de 800 de tineri si a observat aproximativ 5000 de ore de activitate online.
Potrivit acestuia, adolescentii isi formeaza o comunitate online cu care comunica prin diverse mijloace, fie via internet sau telefon, si vad acest gen de socializare ca pe o necesitate, nicidecum o dependenta. „In momentul in care ajung acasa, dau drumul la calculator”, a declarat un adolescent de 15 ani, participant la studiu, precizand ca desi parintii au incercat sa ii puna diverse piedici pentru a-i reduce accesul la internet, acesta a reusit, intr-un fel sau altul, sa treaca peste ele si sa comunice cu prietenii sai dupa bunul plac.
O singura fata de 14 ani dintre adolescentii participanti la studiu a vrut sa se retraga din acest mediu online, insa dupa o saptamana a revenit la vechile obiceiuri, sustinand ca pur si simplu nu poate sa traiasca fara internet sau telefon. In Rusia o fetita s-a urcat pe acoperis si si-a amenintat mama ca se arunca daca nu-i reface conexiunea taiata la internet.  
Tinere, orice dependenta este sclavie!  
Avem necesitati fiziologice (mancatul, dormitul etc) dar calculatorul nu face parte dintre acestea! Partea buna a acestei dependente o reprezinta faptul ca tinerii nu se opresc doar la a-si alcatui un profil pe un site de socializare, ci exploreaza diverse aplicatii, invata sa caute informatii online, sa experimenteze noi produse media si sa isi adapteze dupa propriile cerinte propria pagina web.
Dar calculatorul folosit in exces afecteaza sanatatea copilului. Pe langa probleme cu ochii, dureri de cap, lipsa capacitatii de concentrare apare si o depersonalizare.
Desi studiul prezinta doar avantajele retelelor de socializare, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ii dai mana libera adolescentului de a-si petrece tot timpul pe internet fara nici un fel de supraveghere.
Sunt cazuri in care socializarea online a prins realitate, rezultatul fiind unul tragic pentru copil. Chiar daca aceste cazuri sunt destul de rare, important este faptul ca acestea reprezinta un semnal de alarma la adresa naivitatii tinerilor. In plus, site-urile de socializare smulg date persnale importante care, odata postate pe internet, pot ajunge in maini ce pot profita de pe urma acestora 

Fundamentul vietii de familie il constituie comuniunea de iubire, relatiile afectuoase directe nu de la distanta cu persoane cvasinecunoscute din lista de contacte.
Pentru a „actiona“ asupra adolescentilor, parintii mai au la dispozitie mijloacele economice si pedepsele. Insa, acestea nu reprezinta strategii ideale. Modul in care noi actionam este determinat de emotiile noastre.
Atunci cand intr-o familie exista emotii pozitive, adolescentii au parte de o dezvoltare sanatoasa.
Sarcina noastra ca parinti este sa ne asiguram ca adolescentii ajung niste adulti inteligenti pe plan emotional, sa-i ajutam atunci cand apar problemele si sa ii insotim pe aceasta portiune de drum, destul de dificila, dintre copilarie si maturitate. 
Noi ca parinti nu percepem dificultatile pe care adolescentii le intampina ca fiind foarte mari si avem tendinta sa le tratam cu usurinta adresandu-le multe reprosuri, neintelegand de ce pentru ei sunt atat de mari aceste probleme. Stresul provocat pentru un adolescent de pierderea cercului de prieteni este echivalent cu pierderea serviciului pentru adult. Majoritatea parintilor uita insa ca ei privesc problemele din adolescenta avand experienta varstei adulte, pentru ca adolescentii trec pentru prima oara prin ele neavand experienta de viata pe care o au adultii. 
Asupra adolescentilor se exercita in zilele noastre mai multe influente si tentatii. Diferenta intre noi si copiii nostri, din perspectiva informationala, este foarte mare. Niciodata in istoria omenirii la copii nu au ajuns atat de multe informatii fara sa treaca mai intai prin filtrul unui educator adult.
In prezent, parintii sunt intr-o competitie foarte severa pentru a castiga atentia copiilor lor si incercarile de a-i influenta pe adolescenti sunt in mod constant alterate de numeroasele mesaje care ii incurajeaza sa actioneze si sa gandeasca altfel decat ne invata Biblia. Viata agitata si timpul limitat de care parintii dispun fac si mai dificil accesul la aceasta lume a adolescentilor. Majoritatea se afla sub influenta colegilor, a internetului si a altor mijloace de informare pe care noi, ca parinti, nu le putem filtra. In acest proces care este adolescenta copiii trec in mare viteza. Nu este usor sa exercitam ca parinti o influenta asupra copiilor ajunsi la varsta adolescentei daca nu avem deja o relatie foarte apropiata cu ei. Este nevoie din partea parintilor de iubire, deschidere si stabilirea unor limite foarte clare, a unor reguli. Acestea nu se refera la restrictii, cat mai ales la atentie, orientare si stabilirea unor granite
Atitudinile care le iau parintii si copiii in ceea ce priveste fixarea obiectivelor si rezolvarea problemelor ii ajuta pe adolescenti sa pastreze drumul cel bun.
Pentru a ne insoti copiii pe drumul dificil pe care il au de parcurs si a deveni adulti, a da dovada de inteligenta emotionala inseamna: sa devenim constienti de sentimentele noastre si ale celor din jurul nostru; sa ne implicam si sa incercam sa intelegem punctele de vedere ale celorlalti; sa ramanem calmi, sa gandim pozitiv, sa ne stabilim obiective si sa urmarim atingerea lor; sa ne folosim cele mai bune aptitudini pentru a lucra cu copiii in relatiile noastre.


Viata adolescentilor de astazi este plina de paradoxuri. Pe langa responsabilitatile cu care sunt confruntati multi dintre tineri, ei tin ascunse fata de parintii lor informatii elementare precum unde se duc sau ce fac, in timp ce pot comunica cu o usurinta incredibila sub anonimatul unui nickname cu necunoscuti despre cele mai intime ganduri ale lor. Pentru a-i ajuta, ca parinti va trebui sa intelegem care sunt nevoile, idealurile, preocuparile si mai ales trebuie sa tinem cont de faptul ca acesti copii deveniti adolescenti isi cauta indentitatea. Gasirea unei identitati pozitive si constructive – o identitate crestina - este cea mai importanta responsabilitate a adolescentei
Rezolvarea conflictului inte generatii consta in cultivarea de catre toti membrii familiei a comuniunii de iubire nu doar a comunicarii. Astfel prin iubire poti sa te apropii de copilul tau si sa-l faci sa inteleaga ca tot ce e in jurul lui nu este numai „marfa", ci si periculos! Doar prin iubire poti patrunde in lumea lui, sa devi interesat de preocuparile si aspiratiile lui incurajandu-l si facandu-l sa aiba incredere in propriile forte. Asa vei reusi sa-i castigi increderea si sa poti sa-l ghidezi „din umbra" catre lucruri bune.
La fel, doar prin iubire poti tinere sa-ti faci parintii prieteni, castigandu-le increderea! Demonstreaza-le ca esti matur si responsabil si ca stii ce faci. Acest lucru cere timp si efort, iar increderea o data castigata trebuie si mentinuta. Din pacate multi adolescenti decat sa spuna adevarul parintilor, incearca sa inventeze tot felul de minciuni care mai devreme sau mai tarziu tot ies la iveala.
Conflictul intre generatii exista, insa, se declanseaza cu precadere acolo unde se incalca principiile de viata crestine. Principiul fundamental in crestinism este comuniunea de iubire. Aceasta aduce grija fata de cei din jur si responsabilitatea. Conflictul apare de obicei intre adolescentii care vor sa o ia pe cai gresite si parintii care intervin pentru a le arata calea cea buna. Psihologia moderna (in mare parte necrestina), ne spune ca pedeapsa nu aduce respect si nici o buna comunicare in familie, de aceea este nevoie de maturitatea, tactul si experienta adultului pentru a diminua considerabil o astfel de situatie. De fapt conteaza modul in care este data pedeapsa adolescentului - pentru a memora necesitatea respectarii valorilor crestine date prin revelatie deci imuabile – cu toata iubirea fara patima. Putem invata de la familia traditionala crestina necesitatea impunerii unor reguli de viata in familie, si acestea sunt principiile.
(REALIZAT  IN  CADRUL  COLEGIULUI  DE STIINTE  “GRIGORE  ANTIPA”  BRASOV

PROFESOR    PR. SORIN  GATEA)
 

3 comentarii: